Βλαστοκύτταρα

Πού βρίσκονται; Πώς γίνεται η λήψη; Από ποιον χρησιμοποιούνται;

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα πολυδύναμα κύτταρα, από τα οποία υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν όλοι οι εξειδικευμένοι τύποι κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικά είδη κυττάρων. Διάφορες βασικές λειτουργίες εξαρτώνται από τα κύτταρα αυτά, όπως το να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά, τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται, τα νεφρά μας να καθαρίζουν το αίμα, την επιδερμίδα μας να ανανεώνεται και ούτω καθεξής. Συνεπώς, ο ρόλος των βλαστοκυττάρων είναι να φτιάχνουν όλους τους υπόλοιπους τύπους κυττάρων του οργανισμού.

Πού βρίσκονται τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστικάκύτταρα βρίσκονται μέσα στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα, δηλαδή το αίμα που περνάει από τον πλακούντα στο μωρό μέσω του ομφαλίου λώρου.

Πώς γίνεται η λήψη των βλαστοκυττάρων;

Η διαδικασία λήψης των βλαστοκυττάρων είναι γρήγορη και ανώδυνη. Κατά την διάρκεια του τοκετού, αφού έχει γεννηθεί το μωρό και έχει αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο, πραγματοποιείται η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος από το υπόλοιπο τμήμα του ομφάλιου λώρου που είναι συνδεδεμένο με τον πλακούντα, καθώς αυτός βρίσκεται ακόμα κολλημένος στη μήτρα.

Η λήψη πραγματοποιείται με ειδική συσκευή.

Από ποιον χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να φυλαχθούν και να χρησιμοποιηθούν από το παιδί (ως απόλυτα συμβατά εφόσον προέρχονται από τον ίδιο οργανισμό), τα αδέλφια του ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική συμβατότητα μεταξύ τους.

Με τη χρήση μοσχεύματος από βλαστοκύτταρα ενδυναμώνουμε την ικανότητα του σώματος να θεραπεύεται, ξεπερνώντας τα όρια που θέτει ο οργανισμός με τον περιορισμένο αριθμό βλαστοκυττάρων.

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα περιλαμβάνουν:

1) Αναγέννηση δέρματος και χόνδρων

2) Αναγέννηση μυϊκών συνδέσμων

3) Αντιμετώπιση κακοηθειών συμπαγούς ιστού, ενώ η χρήση τους για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών τραυματισμών, σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων αναμένεται σύντομα να εφαρμοστεί.