Γυναικολογία

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Επιτρέπει την είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω μικρών οπών αποφεύγοντας μεγάλες και επώδυνες τομές των κοιλιακών τοιχωμάτων. 
Ο χειρουργός έχει μεγεθυμένη εικόνα των σπλάχνων σε μόνιτορ μέσα από ΗD camera. Τα χειρουργεία αυτά επιτυγχάνονται με την βοήθεια πολύ λεπτών εργαλείων σε ειδικά εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα. 
Στην γυναικολογία χρησιμοποιούμε τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς
Περισσοτερα

Υστεροσκόπηση

Η ιατρική όπως γνωρίζουμε επηρεάζεται άμεσα από την πρόοδο της τεχνολογίας. Η υστεροσκόπηση είναι μια τεχνική η οποία εξελίχθηκε και μας έδωσε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε τμήματα της μήτρας που μέχρι τώρα μπορούσαμε να εξετάσουμε με απεικονιστικές μεθόδους όπως αξονική μαγνητική τομογραφία και με υπερηχογράφημα η την υστεροσαλπιγγογραφία. Πρακτικά με μια πολύ μικρή κάμερα, μιας φωτεινής πηγής και με την χρήση κάποιου διατατικού μέσου όπως φυσιολογικός όρος καταφέρνουμε να δούμε σε ενα μόνιτορ τον ενδοτράχηλο το ενδομήτριο δηλαδή όλο το εσωτερικό τμήμα της μήτρας η είσοδος της μικροκάμερας γίνεται από το έξω τραχηλικό στόμιο της μήτρας χωρίς να χρειαστεί κάποια χειρουργική τομή. Αυτό ονομάζεται διαγνωστική υστεροσκόπηση και μας δίνει την δυνατότητα να αναγνωρίσουμε αν υπάρχει κάποια παθολογία.
Περισσοτερα

Ρομποτική Χειρουργική

Η μέθοδος συνιστά σαφή πρόοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, διότι η ακρίβεια των χειρισμών που επιτυγχάνονται με το Da Vinci, έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται λιγότερες συμφύσεις. Η ρομποτική χειρουργική εξασφαλίζει ακρίβεια δεκάτων του χιλιοστού και εκμηδενίζει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή, ο χρόνος νοσηλείας και αποκατάστασης του ασθενούς είναι αισθητά μικρότερος, ενώ εξασφαλίζεται ταχεία επάνοδος σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Περισσοτερα

Τεστ Παπανικολάου

Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση που πραγματοποιείται εύκολα και ανώδυνα. Τα τραχηλικά επιχρίσματα αποστέλλονται για κυτταρολογική εξέταση και καλλιέργεια, απο τις οποίες μπορούμε να πάρουμε πολλές πληροφορίες.
Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ύπαρξη μη φυσιολογικών κυττάρων, άτυπων κυττάρων, κυττάρων με χαρακτηριστικα μολυνσης απο τον ιο HPV ή καρκινικών κυττάρων. Μπορούν ομως να διαγνωστούν και σεξουαλικός μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως κολπίτιδες και τραχηλίτιδες.
Δυστυχώς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν μας δίνει συμπτώματα πάρα μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Με το τεστ που ανακάλυψε ο Γεώργιος Παπανικολάου έχουμε την δυνατότητα να αναγνωρίσουμε έγκαιρα την εξαλλαγή των κυττάρων από φυσιολογικά, σε άτυπα ή καρκινικά.
Περισσοτερα

HPV – Kονδυλώματα

Οι HPV (Human Papilloma Viruses – Ιοί των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών και είναι σήμερα η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση στις γυναίκες και άνδρες. Είναι σημαντικοί γιατί έχουν συνδεθεί αιτιολογικά με οξυτενή κονδυλώματα και καρκίνους.
Τα οξυτενή κονδυλώματα που αναπτύσσονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Οι υπόλοιπες HPV βλάβες (π.χ. στον τράχηλο) είναι επίπεδες και μπορούν να προκαλέσουν υποκλινική νόσο, δηλαδή δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και χρειάζονται ιατρική εξέταση για να εντοπιστούν.
Περισσοτερα

Kολποσκόπηση

Η Κολποσκόπηση είναι εξέταση του τραχήλου της μήτρας με μια οπτική συσκευή, εφοδιασμένη με ισχυρό φωτισμό και μεγεθυντικούς φακούς. Πραγματοποιείται με την εισαγωγή στον κόλπο ενός ειδικού οργάνου που διαστέλλει τα τοιχώματά του, επιτρέποντας μας έτσι την οπτική εξέταση του τραχήλου της μήτρας με την ειδική συσκευή που προαναφέραμε και να εντοπιστούν ακόμη και πολύ μικρές βλάβες, που θα ήταν αόρατες με γυμνό μάτι. Το γεγονός έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που βρίσκεται ακόμη στην αρχή του και τη διάγνωση φλεγμονών.
Περισσοτερα

Μαστογραφία

Μαστογραφία ονομάζεται ακτινολογική διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται με στόχο την ανίχνευση καρκίνου του μαστού. Χρησιμοποιείται σχετικά μικρή δόση ακτίνων Χ προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές παθολογικές αλλοιώσεις του μαστού. Η αξία της μαστογραφίας στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού έχει αποδειχτεί ανεκτίμητη. Μια μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει αναπτυσσόμενους καρκινικούς όγκους που θα γίνονταν αντιληπτοί και ψηλαφητοί από την ασθενή ή το γιατρό περίπου δύο χρόνια αργότερα.
Περισσοτερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία ενδοκρινολογικοί διαταραχή που επηρεάζει τον κύκλο, τη γονιμότητα, την εμφάνιση και την ψυχική σφαίρα μιας γυναίκας. Tο σύνδρομο αρκετές φόρες είναι υποκλινικό με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό. Είναι μια νόσος αρκετά παρεξηγημένη καθώς κατά το παρελθόν εύκολα γινόταν η διάγνωση της ακόμα και αν δεν πληρούνταν ολα τα κριτήρια που πρέπει να έχει μια γυναικά για να τεθεί η διάγνωση. Αυτό συνέβαινε καθώς ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών έχουν εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών (20%)στο υπερηχογράφημα το οποίο αποτελεί μεν ένα κριτήριο για να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου όμως σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετό. Αυτά τα πολλαπλά κυστικά μορφώματα που παρατηρούμε στις ωοθήκες θα πρέπει να παράγουν και αυξημένα ανδρογόνα τα οποία θα προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα στον γυναικείο οργανισμό και θα πρέπει να τεκμηριωθεί αυτό με ορμονολογικό έλεγχο στο εργαστήριο ή με κλινική εικόνα υπεανδρογοναιμίας.
Περισσοτερα

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι πάθηση στην οποία το στρώμα του ιστού που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), αναπτύσσεται σε κάποιο άλλο σημείο στο σώμα. Πολύ συνήθεις θέσεις είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και ο ιστός γύρω από την μήτρα και τις ωοθήκες, όμως σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τμήματα του σώματος. Τα κύρια συμπτώματα είναι πυελικός πόνος και υπογονιμότητα. Περίπου οι μισές πάσχουσες έχουν χρόνιο πυελικό πόνο, ενώ το 70% του πόνου εντοπίζεται στην έμμηνο ρύση.
Περισσοτερα

Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνη ρήση (περίοδο). Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται φυσιολογικά ανάμεσα στο 45 έως το 55 έτος της ηλικίας. Για να διαγνωσθεί εμμηνόπαυση πρέπει να περάσει ένας χρόνος χωρίς έμμηνη ρήση.
Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν οι εξάψεις, νυκτερινοί ιδρώτες, η δυσκολία να κοιμηθεί η γυναίκα, το άγχος, ο πόνος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης και μειωμένη διάθεση για σεξ (μειωμένη λίμπιντο). Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να συνεχίσουν και χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. H εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, τη πρώιμη ανεπάρκεια των ωοθηκών, υστερεκτομή, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Περισσοτερα