Τεστ Παπανικολάου

Tι είναι το τεστ Παπ;

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί μία εξέταση, κατά την οποία εξετάζονται κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (κυτταρολογικό επίχρισμα) για να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.

Ποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση;

Το Τεστ Παπανικολάου πρέπει να αρχίζει από τη ηλικία των 20 ετών και μετά (ανεξάρτητα με την ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών) σε ενεργές σεξουαλικά γυναίκες και μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Σε γυναίκες 65 ετών ή μεγαλύτερες, που είχαν 3 πρόσφατα τεστ χωρίς παθολογία και κανένα παθολογικό τεστ εντός της τελευταίας δεκαετίας, μπορεί να σταματήσει ο έλεγχος με τεστ Παπ.

Τονίζεται στις γυναίκες αυτές, ότι αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο για πρόληψη των καρκίνων των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του αιδοίου και κυρίως του μαστού.

Ποια είναι η προετοιμασία για το Τεστ Παπανικολάου;

Η γυναίκα πρέπει να μην έχει περίοδο. Ιδανική διάστημα για την εξέταση είναι η 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου δηλαδή περίπου στα μισά του κύκλου της.
Τονίζουμε ότι το τεστ Παπανικολάου δεν επιβάλλεται να γίνει στη μέση του κύκλου, αλλά όταν γίνεται πρέπει να ενημερώνετε σε ποια ημέρα του κύκλου σας είστε (δηλαδή πότε ήταν η τελευταία σας περίοδος), δεδομένου ότι τα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας υφίστανται διαφοροποιήσεις εξαιτίας των φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών μέσα στο μήνα, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση του δείγματος.
Συνεπώς, για να διασφαλιστούν τα πιο ακριβή αποτελέσματα πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή, η χρήση ταμπόν, τα σπερματοκτόνα και οι ενδοκολπικές αλοιφές ή ενδοκολπικά υπόθετα για 48 ώρες πριν τη λήψη.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση;

Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και με την προϋπόθεση ότι είναι φυσιολογικό.
Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να έχουν ανιχνευθεί προκαρκινικές αλλοιώσεις.