Εξωσωματική

Η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσλειτουργία ή απόφραξη των σαλπίγγων, ορμονολογικά προβλήματα, πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, προβλήματα στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και  επιπλέον γνωστά ή άγνωστα αίτια υπογονιμότητας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία διαδεδομένη τεχνική τεκνοποίησης. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική σε πολλά προβλήματα υπογονιμότητας. Πιο αναλυτικά, τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται σε εργαστηριακές συνθήκες και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στο ενδομήτριο.

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να σκεφτεί την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ένα ζευγάρι πρέπει να συμβουλευθεί γυναικολόγο σε θέματα γονιμότητας μετά από διάστημα 1,5 χρόνου προσπαθειών χωρίς να έχει αποτέλεσμα. Στη συνέχεια δίνεται μια σειρά εξετάσεων που στόχο έχουν να διερευνήσουν τα αίτια της αδυναμίας σύλληψης.

Εξετάζονται οι ωοθήκες αν με καλό απόθεμα σε ωάρια, κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε με την μέτρηση μιας ορμόνης, της ΑΜΗ (Anti-Mullerian Hormone).

Επιπλέον, εξετάζουμε την ανατομία της μήτρας (για τυχών ύπαρξη ινομυωμάτων, πολυπόδων κ.ο.κ. που λειτουργούν αρνητικά στη σύλληψη.

Εξετάζουμε την φυσιολογία των σαλπίγγων. Στην περίπτωση που είναι αποφραγμένες δεν επιτρέπουν την συνένωση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο.

Τέλος, ελέγχετε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικα του σπέρματος με μία σειρά εξετάσεων (σπερμοδιάγραμμα, καλλιέργεια, τέστ οξείδωσης σπέρματος).

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει;

Σε ενα ζευγάρι με διεγνωσμένο πρόβλημα γονιμότητας και με ηλικία κάτω των 35 ετών, τα ποσοστά είναι σημαντικά με 70% θετικού τέστ κυήσεως μετά από εμβρυομεταφορά 2 καλώς ποιοτικών εμβρύων. Μετά τα 35 έτη, τα ποσοστά φθίνουν σιγά σιγά και μετά τα 40, αναλόγως με το πρόβλημα κυμάινονται στο 20-30%.

Η διαδικασία είναι επώδυνη;

Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ και διαρκεί περίπου στις 12 μέρες. Επίπλέον, έχουν βελτιστοποιηθεί τα φαρμακευτικά σκευάσματα και έχουν μειωθεί οι δοσολογίες, γεγονός που έχει ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.

Η διαδικασία της ωοληψίας είναι ταχεία, έχει διάρκεια μόλις 15 λεπτά και πραγματοποείται με ήπια μέθη. Η γυναίκα την ίδια μέρα επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητες της.

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς γίνεται 3-5 μέρες μετά την ωοληψία, είναι ανώδυνη, διαρκεί μόλις 5 λεπτά και δεν διαφέρει σε αίσθηση με ένα κοινό τεστ ΠΑΠ. Το τέστ κυήσεως είναι η μέτρηση της β-Χοριακής με απλή εξέταση αίματος περίπου 10-12 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Επηρεάζεται το σώμα της γυναίκας με την λήψη ορμονών; Τα φάρμακα είναι επικίνδυνα;

Με τις καινούργιες μεθόδους διέγερσης των ωοθηκών, τα σκευάσματα δεν επηρεάζουν την φυσιολογία της γυναίκας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο για όλες τις γυναίκες, αλλά σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο για την κάθε ασθενή που να ανταποκρίνεται στις δικές της ανάγκες.

Τα φάρμακα έχουν ελεγχθεί διεξοδικά και δεν έχει γίνει συσχέτιση με καρκίνο μήτρας, στήθους ή ωοθηκών από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Ωστόσο, σε γυναίκες που είτε λόγω ιστορικού, είτε λόγω επιλογής δεν επιθυμούν να πάρουν την φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει η λύση του φυσικού κύκλου, κατά την οποία η γυναίκα δεν παίρνει καθόλου φάρμακα και απλά συλλέγουμε το ένα ωάριο που παράγεται φυσιολογικά στον κάθε μήνα.